Cauda equina синдром предизвикува повеќе штета

Sometimes it just doesn't seem to end.moving-forward-quotes253

Како сум имал нервни regrowth по штетата предизвикана од страна на мојот cauda equina синдром, I was able to feel a pain in my right ankle that wasn't like the pain in my other ankle nor the other side of my right one. Морав го проверуваат надвор пред Божиќ. Д-р. изјави дека смета дека тоа е искинати тетива & нареди на нервна спроводливост тест (за да се утврди штетата износот на нервите се уште присутна) и МНР на таа десниот глужд. Тестови се направени веднаш по Божиќ.

Се вратив вчера на лекар да добие резултатите. Никогаш не го оштети - уште многу; тетива - искинати, и искинати до таква мера, дека единствениот лек за тоа ќе биде хирургија. Па ние само што почнав нова година, така што операцијата ќе биде надвор од џебот на сметка. Не е проблем ако има нешто во џебот. По 4 операции и рехабилитација минатата година меѓу Ким и мене, џебовите се празни. Значи ние треба да му верувате на Бога да се грижат за овој. Постои одредба = Не хирургија.

blessings-healing-mercies-lauras-story-song-lyrics-the-positive-pear1So I'm wearing a brace and have order to take it easy. Д-р. ми го покажа движења јас сум да не дозволуваше мојата нога за да се направи, заедно со некои ограничувања активност (од кои повеќето не можам во секој случај се должи на cauda equina синдром). Тој рече дека ако станува премногу болно или имам повеќе лоши денови отколку добро, тогаш тоа ќе биде време да работат.

Потоа, тука е обновување - не-тежина лого дадени за 3 недели, одење дадени за 3 повеќе недели, подготвуваат за подигање за уште 3 повеќе недели потоа физикална терапија. Токму сега тоа е само не е во игра.

Како е ова поврзано со моето cauda equina синдром? The inflammation of my superficial peroneal nerve restricted how far upwards I could bend my right foot, па кога преземање чекор напред со левата нога, тоа ограничување чуваат ми глуждот од свиткување напред како што треба. Once it hit that point, тоа би "ролна" на надворешниот (право) страна на ногата. This caused a lot of motion in bad ways on the tendon, предизвикувајќи солза.

Па наваму ние одиме. So far this has affected the speed and length of my walking. We'll see what else it affects. But in this, и во сите нешта, my wife and I trust God's plan for us. And we praise Him and continue to walk, иако побавно, Со него на ова патување.

 

Мојот живот со cauda equina синдром – Приказна Дејвид Unthank е

Мојата приказна, на мојот живот со cauda equina синдром, во моите сопствени зборови. On video. Enjoy!

Дејвид

Што се случи?

I was moving a concrete splash pad. Not far, само 18 inches. I tried to lift and slide it… not good. I stood it up on its end and walked it – perfect. Later that night, I got up out of the recliner to go to bed. My lower back felt “funny” and a little stiff or tight.

I awoke the next morning with sharp pain running down my right leg. On the 10 скала, I rated it a 5. Kim set an appointment with a Chiropractor for the next morning. By the time I got home from work, my pain level was at a 10. I had never felt such pain. I took pain meds and went to bed.

Во пиш утрински часови, I partially awoke but still dreaming. It seemed like my legs were going numb. I feel back asleep. In the morning, I awoke to find that I had no feeling below my waist. Knowing something was very wrong with me, ние се чуваат на почетокот на закажаната средба со Chiropractor, with me in a wheelchair. She suspected Cauda Equina Syndrome and recommended I go directly to an Emergency Room. I did.

Она што беше вашето искуство таму?

The ER told me that I did not have Cauda Equina Syndrome and they gave me a referral to a back specialist. We didn’t want to wait that long. Kim called our Doctor to get a MRI ordered; тогаш ние чекавме 2 дена за одобрување осигурување со МРИ се случува во петокот, Февруари 15та.

My Doctor got the results on Tuesday the 19th and referred me immediately to a neurosurgeon. I saw him 2 days later. He wanted me in the hospital now for surgery the next day to decompress the spine.

Тоа беше cauda equina синдром по сите - на итна операција ситуација.

Problem – I was on a blood thinner and they couldn’t operate then. I stopped the med and went into the hospital on Sunday, со хирургија следниот ден, 25.

Што хирургија имавте?

The surgeon performed a L4/L5 microdiscectomy to remove parts of a ruptured disk in order to relieve the pressure on my spinal nerve bundle. The disk had ruptured directly into the canal and had crushed the nerves controlling the lower ½ of my body.

Што се случи следно?

Поминав една недела во Акутна Рехаб, learning how to walk and shower when you can’t balance or feel anything below the waist. Human’s use their feet, глуждовите, and legs to balance – I was getting no feedback from them. Although the surgery relieved the pain, нерви само се регенерираат на околу 1mm по ден, а потоа само за околу 12 - 18 месеци. So getting all of my feeling back was a long shot.

Како е обновување случува?

Physically – After Rehab came Physical Therapy. Some normal feeling returned to parts of my thighs. The rest stayed numb or got tingly painful. Сега, 10 месеци по повредата, feeling has returned except in the areas covered by underwear and from the ankles down. My feet are very painful and I have a possibly torn tendon. I’m having that checked next week.

Emotionally – I viewed myself as a Christian with a deeper than average faith and commitment to Jesus. Yet I found myself asking God why this had happened, wanting to know His purpose for it. Through teaching from Living On The Edge’s Chip Ingram, I realized that God had placed His mark and reminder on me. It was time for the next step in my faith journey.

Се разбира, тоа не беше толку лесно! It was a lot of anguish, душата пребарување, молитва, and crying that led me to one fateful night where I placed my Cauda Equina Syndrome into His hands. I wanted Him to use me however He could. He was asking to yield to Him in everything and I was finally at the point where I realized that I couldn’t do without that.

Која е перспективата?

I do not know where God will take me. I do have a busy 2014 поредени! Kim and I are launching a Small Group Ministry at our church, Јас сум се подготвува за и преземање на Сертифициран менаџмент сметководител стручен испит, and putting my experience with Cauda Equina Syndrome I am becoming involved in a support and education non-profit for Cauda Equina Syndrome which is seeking to grow worldwide. I certainly won’t have much spare time! Not bad for someone who a few months ago was staring a lifelong disability in the face.

Јас секогаш ќе имаат симптоми, Cauda equina синдром ќе биде дел од мене до мојата смрт ден, but it will NOT define me. It is God’s tool to keep me humble.