Cauda equina синдром Информации

Cauda equina синдром е катастрофален медицинска состојба која медицински персонал не секогаш се запознаени со.  Тоа обично бара итна операција со цел да се избегне трајно оштетување на нервите кои ја контролираат чувствувате под половината.  Нерви генерира повторно растење на многу бавно процесот на лекување трае со години.  Дури и со навремено итна операција, вие никогаш нема најверојатно се опорави целосно.  Повеќето жртви на cauda equina синдром се најдат нивните животи засекогаш променети.

Тоа ви ограбува на салдото & способност за одење, контрола на мочниот меур & Цревата, Ви обезбедува со благи до тешки нервна болка, и го уништува вашиот сексуален функционалност.  Многу живеат надвор од нивните денови со лекови против болки, пелени & катетри, колички или пешаци.  Некои од нив се постојано, целосно немоќни.  Повеќето од нив се постојано, делумно со посебни потреби.

овие 3

 

(Кликнете на сликата за поголема верзија)

Ако имате долниот дел на грбот и овие симптоми, БАРАЊЕТО треба да се оценува за cauda equina синдром.

 

Подолу е пациентот информациите од Американската асоцијација за Невролошки Хирурзите.  Може да се поврзат со целиот напис тука -Опашка Конски синдром Информации

 

 

Cauda коњски синдром

Ноември, 2005

Долниот дел на грбот влијае на милиони луѓе секоја година, и во повеќето случаи, ја подобрува без операција. Но, силни болки во грбот може да биде симптом на сериозна состојба која не е добро позната и често погрешно се дијагностицира. Cauda equina синдром (CES) се јавува кога на нервните корени на кауда еквина се збиени и да ја наруши моторна и сензорна функција на долните екстремитети и мочниот меур. Пациентите со овој синдром често се примени во болница како медицински итни случаи. CES може да доведе до инконтиненција, па дури и трајно парализирани.

Собирањето на нерви на крајот на 'рбетниот мозок е познат како кауда еквина, поради неговата сличност со опашката на коњот. На 'рбетниот мозок завршува на горниот дел на лумбален (долниот дел на грбот) 'рбетот. На одделни нервни корени на крајот на 'рбетниот мозок, кои обезбедуваат моторна и сензорна функција на нозете и мочниот меур да продолжат заедно во' рбетниот канал. На кауда еквина е продолжение на овие нервни корени во лумбалниот предел. Овие нерви се праќаат и примаат пораки до и од долните екстремитети и карличните органи.

Причини

CES најчесто е резултат на масивна дискус хернија во лумбалниот предел. Еден прекумерна замор или повреда може да предизвика дискус хернија. Сепак, диск материјал дегенерира природно како што стареете, и лигаментите кои го држат во место да почнат да ослабне. Како оваа дегенерација напредува, релативно мала вирус или извртување на движење може да предизвика диск за да пукне.

Симптоми и дијагноза

Пациенти со болки во грбот треба да биде свесен за следниве "црвено знаме" симптоми кои може да се укаже на CES:

  • Тешка долниот дел на грбот
  • Моторна слабост, сензорна загуба, или болка во еден, или почесто двете нозе
  • Јавачки анестезија (можност да се чувствуваат нешто во делови на телото кои седат на седло)
  • Последни почетокот на дисфункција на мочниот меур (како што се уринарна ретенција или инконтиненција)
  • Последни појава на рак на дебелото инконтиненција
  • Сензор на абнормалности во мочниот меур или ректумот
  • Последни појавата на сексуална дисфункција
  • А губење на рефлексите во екстремитетите

Третман

Откако дијагнозата на CES е направен, и етиологијата основана, итна операција обично е терапија на избор. Целта е да се јават симптоми на нервните дисфункција. Не се лекува, CES може да резултира со трајна парализа и инконтиненција.

Оние било која од црвено знаме симптоми треба да се консултира неврохирург што е можно поскоро. Прашај хирургија е најдобриот третман за пациентите со CES. Лекување на пациенти во 48 часа по почетокот на синдромот обезбедува значителна предност во подобрување на сензорни и моторни дефицити, како и уринарниот и ректален функција. Но, дури и пациенти кои се подложени на операција по 48-часовен идеални временски период може да се доживее значително подобрување.

Справување со CES

CES може да влијае на луѓето и физички и емотивно, особено ако тоа е хронична. Луѓето со CES не може да биде во можност да работат, или поради силни болки, општествено неприфатливо инконтиненција проблеми, моторна слабост и сензорна загуба, или комбинација на овие проблеми.

Губење на контрола на мочниот меур и дебелото црево може да биде исклучително вознемирувачки и имаат многу негативно влијание врз социјалниот живот, работа и односите. Пациентите со CES може да се развие чести уринарни инфекции. Сексуална дисфункција може да бидат катастрофални за пациентот и неговиот / нејзиниот партнер и може да доведе до тешкотии во односите и депресија.

Тешка нервите тип (неврогена) Болката може да побара рецепт болка лекови со несаканите ефекти кои може да предизвика дополнителни проблеми. Ако болката е хронична, тоа може да стане "централизирано" и зрачи со другите делови од телото. Неврогена болка има тенденција да биде полошо во текот на ноќта и може да се меша со спиењето. Овој тип на болка има тенденција да се произведуваат гори чувство дека може да стане постојан и неподнослива. Сензорната загуба може да се движат од игли да се заврши вкочанетост, и може да влијае на мочниот меур, дебелото црево и гениталните области. Слабоста е обично во нозете и може да придонесе за проблеми одење.

Тоа е од суштинско значење дека луѓето со CES добиваат емоционална поддршка од мрежата на пријатели и членови на семејството, ако е можно. Важно е да соработува со вашиот лекар за лекови и управување со болка. Постојат неколку лекови пропишани за решавање на болка, мочниот меур и дебелото црево проблеми. Во прилог, некои пациенти се најде дека физикална терапија и психолошко советување им помогне да се справат со CES.

За време на патувањето

s2Member®
блогери како овој: